Luin Armand Matterlartin teoksen Informaatioyhteiskunnan historia (Vastapaino 2003).

Kirjan takakannessa luvataan "näkemyksellinen johdatus informaatioteknologian ja yhteiskuntahistorian suhteisiin". Lukukokemuksena kirja oli melko raskas, sillä "hienoja" sanoja oli käytetty niin paljon, että tuntui siltä että lukeminen onnistuu vain sivistyssanakirjaa apuna käyttäen.

Kirjassa todetaan, että kommunikaatioteknologian ja -verkkojen kehitys on erottamattomassa yhteydessä teolliseen vallankumoukseen, moderniin sodankäyntiin ja nationalismin nousuun. Myös universaalia kieltä käsitellään, sillä nykyäänhän tällaisena universaalina kielenä voidaan pitää esimerkiksi tietokoneiden ohjelmointikieltä, jota ymmärretään ympäri maailmaa.

Kirja rakentuu kuudesta osasta, ensin käsitellään määrän kultti, sitten siirrytään tieteellisen ja teollisen aikauden komentoon, informaatiokoneiden kehittymiseen, jälkiteollisen yhteiskunnan hahmotelmiin, polittikan muodonmuutoksiin ja lopuksi käsittelyssä on maailmanlaajuisen informaatioyhteiskunnan geopolitiikka. Matterlartin perimmäisenä ajatuksena on, että nykyajan informaatioyhteiskunta ei ole vain yhtäkkiä syntynyt, vaan se on tulosta vuosisatojen rakenteellisesta muutoksesta.

Suosittelisin kirjaa lähinnä informaatioalan ammattilaisille, sillä sellaiselle, joka ei tunne alan termejä teksti ei anna paljonkaan. Toisaalta omakin lukukokemukseni, vaikka tuleva kirjasto- ja informaatioalan ammattilainen olenkin, oli hieman sekava, johtuen esimerkiksi "eskatologiasta", "noosfääristä" ja "anti-intellektuelleista"...

Tanja